You're Here : Home Hungarian

Hungarian

Bajban szépült életeim

A fenti címen kiadott gyűjtemény egészében csak magyarul, de jó részében angol fordításban is olvasható. Az alábbiakban egy dióhéjban való összegezés található Szinopszis néven, amit egy életrajzos bevezető és ismertető, majd a könyv tartalomjegyzéke található. Magát az anyagot az ISBN szám illetve a szerző, Veszely ferenc neve alatt olvashatja az érdeklődő aki az "Authors" gombra kattint a lap tetején.

 

Bál a Matyar Házspa

Written by Hegedős Györgyi  in  Hungarian - Bessélem matyar PDFPrintE-mail

Barátunk mente Sopronpa etyetempe, mikó jött 56, jötte ide, itt van szokerdő. Ma isz etyetempe van, de főnaty, mindenkinek a tetején van. Vannak szokan de össe-tartyák magukat. Bál isz van minden évpe. Mikó jött miénk meghívász, mintyár tyanúsztam ő volt.

Mentük én sép fehér naty-drágompa, fekete bárszon-kabát fölül. Ott vót mindenki szötét-kék, azs matyar etyszég-ruha. Könjű vót látni, ki örek professor, azs mind vót sürke ruha, csicsa nyak-kendővel.

 

Baranyai Tibor

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - Irodalmi kritika PDFPrintE-mail

Baranyai Tibor 1948-ban, röviddel a Második Világháború után menekült Magyarországról, de nem nevezhető háborús menekültnek, sokkal inkább az 56-osok előfutárjának. Elkötelezett, mozgalmi szocialistaként nem jó szemmel néztek rá sem a háború előtti éra hatalmasai, sem a szovjet imperialisták. Ezek Moszkvában képzett ügynökei átjátszották az országot az oroszoknak. A baj az volt Baranyaival, hogy mindkét esetben következetesen magyar népe valós szabadságáért, demokratikus függetlenségéért megalkuvás nélkül harcoló, elvhű hazafi volt. Más szóval igazi szabadságharcos.

 

Beszélgetés Arany Jánossal 2OOO-ben

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - Bajban szépült életeim PDFPrintE-mail

Arany JánosnakUtcahosszat elleng az alkonyi szellõ,

fagyos még nem, de már hûvöset lehellõ;

bár a nap sütne még - a természet fázik:

fél- levetkõzött már s levélben bokázik.

Magában barangol útján egy atyafi,

sétálni indult csak, de gondolatai

 
Page 6 of 36