You're Here : Home Hungarian

Hungarian

Állásfoglalásom a költészettel kapcsolatban

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - Ars poetica PDFPrintE-mail

Azzal kezdem hogy "ne fogjon senki könnyelműen a lantok pengetésihez." A költői szerep elvállalása óriási felelősséggel jár. A költészetnek, különösképpen a magyar nyelv költészetének fenkölt hagyományai vannak, csillagjai évszázadokon át ragyognak, utat mutatnak a nemzetnek, és nemcsak őrzik de képezik hagyományait. Fényüket az igazság bátor kimondása, emberi lényük őszinte, belső kinyilvánulásai, meglátásaik mélysége, gondolataik tisztasága, érzelmeik nemessége,  nyelvük szépsége adják. Csak ezektől maradandóak. Koruk felhői, ideiglenes vagy időleges szennye, ismeretlenségük vagy száműzöttségük csak ideig-óráig rejthette ragyogásukat. Nagyjaink tükrözték korukat, prófétákként ostorozták mit hol kellett, de mindig utat mutatva, reményt adva népüknek. Nem burkolták ködbe se magukat se mondanivalóikat. Érezték felelősségüket, amelyet tehetségük méretei szabtak rájuk.

 

A fekete emberek

Written by Kaiser László  in  Hungarian - Novellák PDFPrintE-mail

- Holnap jönnek - mondta Lacika édesanyja.

- Kik jönnek, mami? - kérdezte a kisfiú közömbösen.

- Holnap hozzák végre a tüzelőt.

 

A főzés nem a fortém

Written by Mary Sandor  in  Hungarian - Short stories PDFPrintE-mail

Errôl tanúskodik a már véglegesen kozmaillatú konyhám, ezt bizonyitják vizes fôzelékeim, és csirizszerû leveseim. Na meg a környék kutyusai, kik messzire kerülik a házam elé kitett, és nekik ajánlott égett húsaim.

Talán mentségemre szolgál az a tény, hogy a konyhakultúrának sajátmagam tanitója voltam még Kanadába érkezésünk idején.

Otthon Magyarországon nem nagyon tudtam fôzni, mert megtette azt Anyukám, meg Nagymamám, de új életem hajnalán bele kellett kontárkodjak a gasztronómia mûvészetének csodáiba. Mert hát az ifjú férjem éhes volt, várta is nagyon a jó falatokat, mivel a Mama, -az Anyósom, - csodálatosan tudott fôzni (fentemlitett férjem emlegetései szerint) és ahhoz volt szokva.

 

A gondviselő nővér

Written by Szilágyi Enikő  in  Hungarian - Novellák PDFPrintE-mail

Ahogy belépett a házba már előre tudta a nap további menetét. Mint egy megrendezett koreográfiára működött minden nap, sőt az egész élete. És valóban, az ajtó csukódását hallva már be is lépett a nővére, aztán kis idő elteltével a bátyja.

"Szia, apu!" - köszönt be a hátsó szobába, miközben a fürdőszoba felé tartott. Futó pillantást vetett a középső szobára, ahol a számítógépen játszott a keresztfia.

"Mi volt a suliban?" - szólt be hozzá menetközben meg sem állva, hisz előre tudta a várható választ. Valóban, a fiúcska fel sem nézett a számítógépből, úgy adta az egyszavas választ.

 
Page 1 of 36
StartPrev123456NextEnd