You're Here : Home Hungarian Cikkek

Cikkek

Az elvándorolt Alma Máter

Written by Sóvári Szeréna  in  Hungarian - Cikkek PDFPrintE-mail

(Film a UBC-soproni erdőmérnökökről)

1956 -nak  voltak  kegyetlen,  véres,  feledhetetlen   eseményei  és  egy  történés  amelyet   rendhagyó,  érdekes (úgymond  furcsa)  szavainkkal  lehetne   leginkább  jellemezni. Ez, -  ma  már  történelem - a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem több mint kétszáz diákjának  külföldre való távozása: dékánostól,  professzorostól, tanársegédestől.

Novobáczky Sándor magyarországi filmrendező, Nádorfi Lajos operatőr és Somogyvári Rudolf produszer kétrészes TV filmet készített róluk:„A Nagy Utazás" és „Életutak" címmel, aminek  vancouveri premier bemutatóját láthattuk május  16.-án  a  Vancouveri  Magyar  Kulturális Egyesület  Székházában, ahol a történtek, a sorsuk alakulása  iránti érdeklődés zsúfolásig megtöltötte a dísztermet.

Gondolatok Vancouverben a hazáról

Written by Sóvári Szeréna  in  Hungarian - Cikkek PDFPrintE-mail

Ki tudná megmondani hányszor, és hányan dolgoztak szerte a világon - a szülőföldtől elszakadva - azon és azért, hogy életben tartsuk a lángot, hogy őrizve vigyázzuk a tüzet, amit nemzeti érzésnek hívunk.

Én most csak a Vancouverben élő magyarságról, a magyarsághoz szólnék. Akik közel fél évszázada, netán még régebb óta élnek szülőhazánktól távol, azok nálam is többször látták, megtapasztalták, s kivétel nélkül mind részesei is voltak annak a sokrétű munkának, amit elkell végezniük a fentebb említett tűz őrzőinek. Közhelyszámba megy, most mégis leírom: ebben a rohanó világban - már másfél évtizede, hogy itt élek - még csak most tudattam egy kicsit részletesebben az otthon élő érdeklődőket mindarról, amit itt kulturális eredményként fel tudunk mutatni.