You're Here : Home Hungarian További Kapu cikkek

További Kapu cikkek

Igazítás az igazsághoz

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

(Ezt a cikket cirka 2OO2 táján küldtem el a KAPUnak, nem közölték.)

Kanadai honfitársam, Magyaródi Szabolcs "Gondolatok a választásokkal kapcsolatban" címû, a Kapu októberi számában megjelent irásához szeretnék fûzni egy kis kiegészitést.

Mint kanadai (is), nagyon megértem cinizmusát a választásokkal és a politikusokkal kapcsolatban, s azt is megértem ha nem kedvelte Kanada napjainkban legbefolyásosabb miniszterelnökét, Pierre Elliot Trudeaut. Körülbelül annyian nem szerették Trudeaut Kanadában mint ahányan nem szeretik Orbánt Magyarországon. Semmi szándékom sincs vitatni az igazát.

Intő idézetek

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

Maga Seattle mondta ezeket, nem mint a Kapuban "javították" "egy seattlei indián főnök."

Mondta pedig Seattle indián fõnök 1855-ben Franklin Piercenek, az Egyesült Államok elnökének:

"A Nagy Fõnök Washingtonban üzenetet küldött hogy meg akarja vásárolni a földünket. Hogy lehet megvenni vagy eladni az eget? A föld melegét? Maga az ötlet is idegen nekünk. A levegõ frissessége vagy a viz csillogása nem a miénk. Hogy tudod ezt megvenni tõlünk? A földnek minden része szent a mi népünknek.

Kanadai sajtószemlécske

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

Azzal kell kezdenem hogy nem olvasom az újságokat mert undorodom tõlük. A napilapokat meg pláne, de akarva-akaratlanul mégis tudomást szerzek arról ha az újságokban megjelenik valami magyar vonatkozású vagy érdekesebb cikk. A feleségem ugyanis minden nap - essen az esõ vagy süssön a nap az neki mindegy - minimálisan elejétõl végig elolvassa Kanada legnagyobb napilapját a torontói Globe and Mailt, és mindig elébem teszi ha talál valamit. Rendszerint ez sem érdekel mert többségében rutinos újságirók rutinos hazugságait tartalmazza, de a fiatalokra odafigyelek.

Miért kell háború az elnök úrnak

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

A rövid választ könnyű megadni: mert az jó neki, meg azoknak akik mögötte állnak. Itt a magyar olvasó bizonyára a nagytőkésekre meg a multikra gondol, s eszébe se jut hogy az amerikai közvéleményre gondoljon. Pedig az is az elnök mögött van. Méghozzá - a közvéleménykutatók szerint is - igen nagy százalékban. S ez az amit nekünk a legnehezebb megértenünk. Miért és hogyan lehet az amerikai nép újra és újra egy-egy újabb háború mögött?

Hogy ezt megérthessük, abból kell kiindulnunk hogy az Egyesült Államok meggazdagodása és világhatalommá válása elsősorban a háborúknak köszönhető. Pontosabban a két, de főleg a Második Világháborúnak.

Page 2 of 3