You're Here : Home

Novellák

Pornográfia

Written by Szilágyi Enikő  in  Hungarian - Novellák PDFPrintE-mail

Vagy szex ... ez az a két szó, amire mindenki felkapja a fejét, mindenki odafigyel, mindeki műveli - valamely fajtáját - és senki nem szeretne beszélni róla úgy, hogy érintett legyen a témában, de ha nem érintett, nos akkor órákon keresztül lehet csámcsogni rajta. Pedig, ha nyitott szemmel járnánk, észrevehetnénk, hogy gyakorlatilag az egész életünk meghatározása ez, nem csupán ezé a két szóé.

Itt a tavasz. Korán megvirrad, ha nem borult az ég, hat óra magasságában már látható a napkorong. Persze csak annak, akinek hajnali hatkor ideje van észrevenni. Annak, aki nyitva tudja tartani a szemét és annak akit ez érdekel olyan korán reggel. Pedig tanusíthatom, hogy szép. Én, személy szerint, inkább nézem a fényes csodát hajnalban, semmint a szomszéd ténykedését. Nos, tudom én, hogy vannak szokásaink, amik a sajátjaink, nem érdekel ez másokat és főleg nem szabad másokra eröltetni, de mégis kell róla beszélni.

Karácsony előtti önsajnálkozások

Written by Szilágyi Enikő  in  Hungarian - Novellák PDFPrintE-mail

Minden évben elhatározom, hogy a jövő évi más lesz.

Minden évben eldöntöm, hogy a következő karácsony arról szól majd, ami valójában.

Minden évben megszegem a múlt évi fogadalmamat.

Ez az az idő, amikor végignézem az eltelt egy évet. S általában, ez az időszak, amikor sorozatosan mélységes depresszióba esek, marcangol az önsajnálat, a lelkiismeret furdalás, ostorozom magam az elkövetett hibákért, megsiratom az elszalasztott lehetőségeket, vigasztalom magam, hogy másként nem tehettem és ... megfeledkezek mindenki másról.

A gondviselő nővér

Written by Szilágyi Enikő  in  Hungarian - Novellák PDFPrintE-mail

Ahogy belépett a házba már előre tudta a nap további menetét. Mint egy megrendezett koreográfiára működött minden nap, sőt az egész élete. És valóban, az ajtó csukódását hallva már be is lépett a nővére, aztán kis idő elteltével a bátyja.

"Szia, apu!" - köszönt be a hátsó szobába, miközben a fürdőszoba felé tartott. Futó pillantást vetett a középső szobára, ahol a számítógépen játszott a keresztfia.

"Mi volt a suliban?" - szólt be hozzá menetközben meg sem állva, hisz előre tudta a várható választ. Valóban, a fiúcska fel sem nézett a számítógépből, úgy adta az egyszavas választ.

Mennyből a fák

Written by Kaiser László  in  Hungarian - Novellák PDFPrintE-mail

Nagyon várta a karácsonyt. Várta a Jézuskát, várta az angyalkát, az ajándékokat. Leült a szobában, maga köré rakta mindazt, amit tavaly hozott neki a Jézuska, középen kedvence: Brumm Benő, a maci. Nézte a kockákat, a mesekönyveket, aztán közel hajolt a macihoz, hogy lássa a kis feslést, amelyet ő bibinek nevezett. A tavalyi karácsonyra alig emlékezett; hároméves volt akkor. Valamiféle homályos képek azért éltek benne: gyertyák, fények, örömök, sütik, finom falatok. Azt tudta, hogy a mostani karácsony szegényebb lesz, vagy ahogy mondták neki: szegény Jézuska jön. Tudta, mert édesanya, édesapa sokszor ismételgette, de a néhány évvel idősebb, már iskolás nővére is közölte vele úgy, ahogy a felnőttektől hallotta: szegény karácsony lesz, szomorú karácsony lesz. Lacika ilyenkor megkereste Brumm Benőt, elbújt vele a duruzsoló kályha mellé és a maci fülébe súgta: szegény karácsony lesz, szomorú karácsony lesz. Lacika, az alig négyéves pesti kisfiú tökéletesen értette ezt, hiszen nincs nagyobb szomorúság a szegény karácsonynál, amikor a Jézuska is szegény.

A fekete emberek

Written by Kaiser László  in  Hungarian - Novellák PDFPrintE-mail

- Holnap jönnek - mondta Lacika édesanyja.

- Kik jönnek, mami? - kérdezte a kisfiú közömbösen.

- Holnap hozzák végre a tüzelőt.

Page 1 of 2
StartPrev12NextEnd