You're Here : Home

További Kapu cikkek

Tudnivalók az Egyesült Államok - Kanada viszonyról

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

Napjainkban a királyi bolond szerepét a humoristák töltik be. Mint a bolondokat, nem kell õket komolyan venni, ezért megmondhatják az igazat. Komoly dologról beszélek a továbbiakban, mint kanadai, kapargálva a humor után. Ugyanis a többi kanadai is ezt teszi, ha szóbajön a tématárgy. De térjünk a több oldalú tárgyra.
1. A viszony történelmi kezdete és paraméterei.      Dióhéjban: amig az Egyesült Államok a polgárháborúval vivta ki függetlenségét Angliától, itt nem volt hasonló polgárháború. Kanada gyarmat maradt. Ez amolyan jajjaj de jó dolog volt nekünk. Jó, mert idõt nyertünk és megmaradt egy - igaz hogy elég halavány - esélyünk hogy idõvel egymás ölése nélkül is függetlenné válhassunk. A többi? Hát az a jajjaj.

Qou vadis, Kanada? (P)

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

Köztudomásúan a változások egyre felgyorsuló világában élünk. Legtöbbünknek fogalmunk sincsen hogy hova megyünk, csak azt érezzük hogy futnunk kell, különben lemaradunk. Reménykedve bizunk abban hogy vezetőink, kormányaink okosabbak mint mi vagyunk, hogy ők tudják hogy hova kell vinni bennünket. Sajnos nagyon gyakran ez nem igy van.

Ijesztő a gondolat, de tény ami tény:  a nagy államférfi olyan ritka mint a fehér holló. Ha egy nemzet évszázadonként talál magának egyet, akkor igazán szerencsésnek mondhatja magát. Időközben olyan államfők tartják kezükben a kormányt akiknek intelligenciája jó ha eléri a miénket. Az ő kezük alatt ritkán megy tudatos irányba az ország hajója, sodródunk minden jöttment politikai széllel vagy árral, s mert közeli érdekek mágneses hatására elromlik az iránytűjük is, még jó ha nem futtatják a hajónkat egy végzetes zátonyra. Valamelyest megnyugtató érzés ha egy ilyen kisbetűs államfő megelőzőleg egy Nagy Államfő alatt szolgált, és tudja nagyjából hogy merre kell tartanunk. Igy voltunk mi Kanadában Jean Chretiennel. Örültünk annak hogy kézben tartotta a kormányrudat anélkül hogy sokat mozgatta volna azt.

Miért kell háború az elnök úrnak

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

A rövid választ könnyű megadni: mert az jó neki, meg azoknak akik mögötte állnak. Itt a magyar olvasó bizonyára a nagytőkésekre meg a multikra gondol, s eszébe se jut hogy az amerikai közvéleményre gondoljon. Pedig az is az elnök mögött van. Méghozzá - a közvéleménykutatók szerint is - igen nagy százalékban. S ez az amit nekünk a legnehezebb megértenünk. Miért és hogyan lehet az amerikai nép újra és újra egy-egy újabb háború mögött?

Hogy ezt megérthessük, abból kell kiindulnunk hogy az Egyesült Államok meggazdagodása és világhatalommá válása elsősorban a háborúknak köszönhető. Pontosabban a két, de főleg a Második Világháborúnak.

Kanadai sajtószemlécske

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

Azzal kell kezdenem hogy nem olvasom az újságokat mert undorodom tõlük. A napilapokat meg pláne, de akarva-akaratlanul mégis tudomást szerzek arról ha az újságokban megjelenik valami magyar vonatkozású vagy érdekesebb cikk. A feleségem ugyanis minden nap - essen az esõ vagy süssön a nap az neki mindegy - minimálisan elejétõl végig elolvassa Kanada legnagyobb napilapját a torontói Globe and Mailt, és mindig elébem teszi ha talál valamit. Rendszerint ez sem érdekel mert többségében rutinos újságirók rutinos hazugságait tartalmazza, de a fiatalokra odafigyelek.

Intő idézetek

Written by Veszely Ferenc  in  Hungarian - További Kapu cikkek PDFPrintE-mail

Maga Seattle mondta ezeket, nem mint a Kapuban "javították" "egy seattlei indián főnök."

Mondta pedig Seattle indián fõnök 1855-ben Franklin Piercenek, az Egyesült Államok elnökének:

"A Nagy Fõnök Washingtonban üzenetet küldött hogy meg akarja vásárolni a földünket. Hogy lehet megvenni vagy eladni az eget? A föld melegét? Maga az ötlet is idegen nekünk. A levegõ frissessége vagy a viz csillogása nem a miénk. Hogy tudod ezt megvenni tõlünk? A földnek minden része szent a mi népünknek.

Page 1 of 2
StartPrev12NextEnd