YOU'RE HERE : HOMEHungarianTovábbi Kapu cikkekFöldi paradicsom…

Földi paradicsom északamerikai módra

Written by Veszely Ferenc in Hungarian -

Print Friendly, PDF & Email

Mint tudnivaló, a földi paradicsom Észak Amerikában van. Legalább is a mennybélien gyönyörű gyümölcsök hazája itt leledzik. Néhány tudnivalót kötelességemnek érzek közölni a magyar közönséggel a Paradicsomról, illetve az itt található gyümölcsökről, ételekről. Hogy tudja milyen igazából egy földi paradicsomban élni. Igaz, mi paradicsomot töbnyire itt is a kertből szeretünk szedni. Ugyanis összehasonlithatatlanul jobb az ize mint az üzletben vásároltnak. A nagybani amerikai termelők már évtizedek óta genetikusan keményitenek  minden puha gyümölcsöt. Focizni lehet az őszibarackjukkal, olyan kemény. Soha nem puhul meg, kivéve amikor már rothadt belül. De kivülről akkor is szép és kivánatos.

A genetikus kisérleteknek három céljuk van: l. olyanná tenni a gyümölcsöt hogy a férgeknek ne legyen inyére, 2. olyan szemre szép, nagy, és kivánatos legyen amilyen lehetséges, és 3. hosszú élete legyen az üzletek polcain. A valamikor puha gyümölcsök keménysége ezen fáradozások eredménye. Hogy az ize hasonlitson az eredetihez, az csak annyiban fontos hogy felismerhető legyen. A fogyasztónak alapjában csak annyit kell szolgáltatni az eredeti gyümölcs izéből hogy legyőzhesse a benne támadt kételyeit az első harapás után. “Szemre barack, fogásra kugli, harapásra krumpli, izre némelyest a barackra hasonló –  szóval ennek mégiscsak baracknak kell lennie, nem kuglinak vagy krumplinak.”

Banán. Nos, a paradicsomban mindig van banán. A feleségem mindig gondoskodik arról hogy legyen legalább egy fél tucat a tálban. Minden nap ránézünk. Ha ránk jön még eszünk is belőle. Általában a gyümölcs itt arra való hogy diszitsen egy mellékasztalt. Plasztik gyümölcsöt is lehet kapni erre a célra, de az nem előkelő. Egyebekben a banánt a politikusok nyomják igazán itt is. Banálisabbak tudnak lenni a banánnál.

Földieper. Méretre fél ököl nagyságú, és persze az is kemény, de legalább nem tolták el teljesen az izét. Ezt otthon is lehet már kapni mint  Spanyol epert. Én felszeletelem, cukrot teszek rá, és tejjel öntöm nyakon. Tejszinnel jobb, de tejszint nem ajánlatos egy szivesnek zabálni. Különben sincsenek jó emlékeim róla. Tejszint először tizenhat éves koromban láttam Budapesten, amikor egy menős gyereket tanitottam ábrázoló geometriára külön órán és az anyukája nekem is adott belőle. Egy kicsit savanykás volt az ize és hasmenést kaptam tőle.

Almakörte. Kinából importálják, és persze az is kemény. Nem nagyon édes, de zamatos és vizes izű. Én kedvelném, de elég drága. Feltehetően legalább egy hétig kell nézni és gyönyörködni benne hogy megérje megvenni, mert kis hálós csomagolásban jön egyenként csomagolva.

Görög dinnye. Az sem görög itt sem dinnye mert nincsen magva. Kis, kerek, csikos növevény. Az ize ismerős, s nagyon civilizált eledel mert nem kell a magvakat köpködni.

Spenót. Tiz dollár fél kiló belőle mert felkapott. Csinálok időnként egy kis fazékkal amit egy hétig használok köritésnek, hogy zöldet is egyek mert nemigen eszek salátát amiért égig érő árakat kell fizetni mert az köztudomásúan menybeli és diétás eledel. Amerikában mindenki diétázik és a kövérség a legnagyobb probléma. Én hagyom a salátát a helybeliekre meg a nyulakra.

Parsuttó. Olasz sonka. Savanyú kenyérrel és limburgi sajttal úgy megüli a hasadat hogy hat óra multán se leszel éhes. Persze ez nem igazi amerikai kaja, tehát igazán jó étel.

A hasam. Kezd olyan kemény lenni mint a gyümölcs. Pedig nem vagyok szteroidon. Ennek az a hatása hogy gondoskodó feleségem állandóan diétáztatna és folyamatosan letol amikor eszem.Hogy ne öljem meg már magam mert szüksége van rám. Szerinte a kaja megöl. Szerintem életben tart, mert a salátákon éhen halhatnék. Ő azért nem főz hogy én diétázzak, én meg azért főzök mert ő nem főz. Már amikor főzök.

Füstölt hal, lazac, pisztráng. Diétás kaja lenne de elég sós. Az ára is az. Úgy eszem mint más a cukrot. Spórolósan. Szerencsére olcsóbban is hozzá lehet jutni mint az üzletekben ahol patikai árakon árulják. A jobboldali szomszéd füstöli nekem a halat. Ő a tavakra jár halászni, én az üzletekbe. Valahogy mindig többet fogok mint ő és sokkal hamarább jövök haza. Általában félórán belül kifogom amit ő három nap alatt. De ő megfüstöli az enyémet ugyanannyi idő alatt az övével, amiből jut neki is, nekem is bőven és olcsón.
Hát ilyen az élet a Földi Paradicsomban. A Kánaánban azt hiszem jobb volt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *